Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken
DXM chemische structuur
"I'm walking with the robots tonight."

Wat is DXM?

DXM staat voor Dextromethorfan. Het is een sterk disassociatief middel (net zoals Ketamine, lachgas en PCP) dat in kleine hoeveelheden hoestprikkeldempend werkt. De chemische naam van Dextromethorfan is C18H25NO.


Waar kan ik DXM krijgen?

DXM is te verkrijgen bij de drogist en de apotheek. Het wordt verkocht onder de naam Daro Retard Capsules. In één pakje Daro zit zo'n 290mg DXM. Daro-capsules worden per tien verkocht voor zo'n € 5,50. Het pakje ziet er als volgt uit:

Daro Retard capsules

Hoe gebruik ik DXM?

Je trekt de capsules open, en legt de bolletjes op een bord of schaaltje. Hierna druk je deze goed fijn met een vork of een theelepeltje. Een koffiemolen op de fijnste stand werkt ook; een peper- of zoutmolen meestal niet.

Hierna neem je je DXM in met water of een andere drank. Yoghurtdranken zijn af te raden, omdat DXM de smaak tot iets heel smerigs vervormt, smeriger zelfs dan de DXM zelf.

Want ja, DXM is héél erg vies. Als je er bijna niks van wil proeven, moet je het combineren met orgeade: Surinaamse amandelsiroop die je aanlengt met water.

Waarom moet ik de inhoud van de capsules fijnstampen?
Daro Retard capsules hebben een langdurige werking, omdat de DXM verpakt is in wasbolletjes van verschillende dikte. Deze worden dus geleidelijk afgebroken, waardoor de DXM verspreid over zo'n uur of acht vrijkomt. Als je de capsules gewoon direct inneemt, space je heel licht maar wel heel lang.


Hoe lang duurt DXM?

Dat ligt eraan wat je dosis is en hoe goed je de wasbolletjes crusht. Bij recreatief gebruik (ongeveer één pakje) kan je erop rekenen zo'n vijf tot acht uur zoet te zijn.


Hoe vaak kan ik DXM gebruiken?

Zo vaak als je wil, in principe zelfs meerdere keren op een dag. Maar dat is niet aan te raden, omdat dat extra schadelijk is voor je hersens. Het beste is om het niet vaker te gebruiken dan één keer per twee weken.


Is DXM gevaarlijk?

Dat ligt eraan. Zo lang je minder dan 2 gram (2000mg) gebruikt, loop je vrij weinig risico. Méér dan dat, en je kan een trip richting ziekenhuis verwachten.

Pas op als je DXM neemt bij het uitgaan. Je kan snel oververhit raken als je DXM op hebt, veel sneller dan als je bijvoorbeeld MDMA (XTC) op hebt.

Verder lijdt 12% van alle Nederlanders aan CYP2D6-deficiëntie. Dit is een leveraandoening waarbij het enzym dat DXM afbreekt niet, of in mindere mate, wordt aangemaakt. Hierdoor moet alle DXM in je lichaam door andere enzymen worden afgebroken, die daar veel minder geschikt voor zijn. Daarom reageert het lichaam van mensen met deze aandoening véél heftiger op DXM.

Begin daarom altijd met 5 capsules, zo'n 150mg DXM. Ga je hiervan al hélemaal uit je bolletje, dan heb je dus CYP2D6-deficiëntie.


Is DXM schadelijk dan?

Ja, DXM is schadelijk voor je hersens. Het is in verband gebracht met Olney's Lesions, een soort hersenschade die wordt aangericht door het gebruik van disassociatieve drugs. Lachgas is het minst schadelijk, dan Ketamine, dan DXM en PCP is het meest schadelijk. Een 'third plateau'-dosis DXM is waarschijnlijk even schadelijk als een paar dagen flink doorzakken met alcohol.

Third Plateau? Wat is dat?
Kenners van de drug hebben vier plateaus in kaart gebracht:

Dreamwork
 1. 1,5-2,5mg per kilo lichaamsgewicht - bij een gewicht van 70 kilo is dit 105-175mg
  Op het eerste plateau word je enigszins vaag. Bij een normaal lichaamsgewicht zijn dit zo'n vijf capsules. Veel mensen merken bijna niets van het eerste plateau.
 2. 2,5-7,5mg per kilo lichaamsgewicht - bij een gewicht van 70 kilo is 175-525mg
  Op het tweede plateau heb je enigszins het gevoel dat je lichaam van je geest wordt losgekoppeld. Je bewegingen worden anders, houterig en robot-achtig. Hier merk je weinig van tot je probeert rond te lopen. Verder heeft DXM een licht euforische en empathische werking, enigszins vergelijkbaar met MDMA (XTC). Bij een dosering als deze kan je prima uitgaan. Dit is een 'recreatieve dosis.'
 3. 7,5-15mg per kilo lichaamsgewicht - bij een gewicht van 70 kilo is 525-1050mg
  Op het derde plateau is dit effect veel heviger. Je bent niet meer in staat om normaal te bewegen, en je ziet er ook behoorlijk freaky uit. Hier stopt het spacen en begin je met echt te trippen. Het beste kan je met je favoriete muziek op op je bed gaan liggen, want de deur uit gaan, lopen of zelfs maar opstaan wordt onmogelijk. Dit is een erg heftige ervaring, absoluut niet vergelijkbaar met het trippen op psychedelica zoals paddestoelen of LSD. Dit is veel zwaarder voor je lichaam en schadelijker voor je hersenen, en er is de kans dat je een bad trip krijgt. Dit is een erg heftige ervaring, vergelijkbaar met een bijna-doodervaring.
 4. 15-30mg per kilo lichaamsgewicht - bij een gewicht van 70 kilo is 1050-2100mg
  Op het vierde plateau kan alles gebeuren. Contact met andere entiteiten, volledige out-of-body-ervaringen; noem maar op. Zeker niet iets dat je regelmatig wil ervaren.
 5. Er is ook een vijfde plateau, plateau sigma, dat bereikt wordt door met korte tussenpozen, gedurende langere tijd, lage dosissen DXM in te nemen. Dit is zéér schadelijk voor de hersenen, en wordt daarom ook sterk afgeraden.

Is DXM verslavend?

Ja. Het is geestelijk vrij verslavend, en als je het een tijdje dagelijks gebruikt en dan opeens stopt kan je enige lichamelijke ontwenningsverschijnselen verwachten.


Hoe zit het met de tolerantie?

Als je vaak DXM gebruikt, heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Als je het gebruik beperkt tot ééns in de twee weken, krijg je hier in principe niet mee te maken.


Waarmee mag ik DXM wel / niet combineren?

Als je een pak grapefruitsap drinkt voordat je je DXM neemt, space je een stuk harder. Drink alleen niet méér dan een liter.


Kan ik DXM roken?

Nee. Dextromethorfan wordt omgezet in enkele zéér giftige chemische stoffen wanneer het in contact komt met vuur. Niet doen dus.


Kan ik DXM snuiven?

In principe wel, maar alleen als je het puur weet te krijgen. Je wil geen paar gram gecrushte wasbolletjes in je neusgaten krijgen.


Waar kan ik nog meer lezen over DXM?

- Erowid DXM Vault
- William White's DXM FAQ
- The Dextroverse

Bron: https://forum.fok.nl/topic/681292