Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken

Paddo Info

Jaaa, er zijn weer paddestoelen! In zeer korte tijd is de populariteit van deze eetbare schimmeltjes sterk gegroeid. Smart-winkeltjes schieten als paddestoelen uit de grond, en per jaar zie je steeds meer "plukkers" over weilanden lopen. Toch is er nog maar weinig bekend over de uitwerking van paddestoelen. Veel mensen nemen een portie zonder er een idee van te hebben wat er gaat gebeuren. Omdat paddestoelen niet voor iedereen geschikt zijn, is het belangrijk om daar goed over ingelicht te zijn. Yo Jax International helpt je hierbij. Deze pagina bevat de volgende items:

- Wat doet een paddo?
- Feestdrug?
- Wie gebruiken paddo's?
- Wat kun je verwachten?
- Gebruiksaanwijzing
- Om welke stoffen gaat het?
- Waar komen paddo's vandaan?
- Zelf zoeken
- Hoe lang duurt het?
- Bad Trips
- Kun je aan paddo's verslaafd raken?

Tip: Ben je van plan om eens paddo's te proberen, print deze pagina dan uit en lees hem vantevoren goed door.


Wat doet een paddo?

Paddo's is de populaire verzamelnaam voor soorten paddestoelen die de werking van het bewustzijn be´nvloeden. Ze kunnen hallucinaties veroorzaken, de gebruiker ziet en ervaart dan dingen die er niet zijn. Ze worden daarom tot de hallucinogenen ofwel 'tripmiddelen' gerekend. In de natuur komen meer tripmiddelen voor, zoals sommige cactussoorten en kruiden. Bij elkaar worden al deze middelen ook wel 'ecodrugs' genoemd.

Paddo's versterken gevoelens en veranderen de manier waarop de omgeving en de eigen persoonlijkheid wordt ervaren. Dit kan goed of slecht vallen. De effecten hangen van verschillende factoren af, zoals het soort paddestoel en de ingenomen hoeveelheid, het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Bij een lege maag en/of een laag gewicht is het effect van eenzelfde dosis groter. Vrouwen ervaren doorgaans een sterker effect.

Geestelijke effecten die gebruikers melden, zijn:
- een ontspannen, opgeruimd gevoel en een goed humeur
- creatieve invallen en gedachtensprongen
- verscherping van zintuigen en intenser voelen
- verdieping van inzicht in jezelf en anderen
- typische trip-ervaringen zoals het anders beleven van tijd, ruimte, kleuren en geluid.

Er zijn ook lichamelijke effecten. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de geestelijke. Ze kunnen aangenaam of vervelend uitpakken. Aangenaam kunnen zijn: ontspannen spieren en een 'lacherig' gevoel. Vervelend zijn: een kil en koud gevoel, rillingen, pijnlijke maag, misselijkheid, dorst, rubberen benen en een katterig gevoel de volgende dag.


Feestdrug?

Paddestoelen zijn niet zozeer bedoeld als feestdrug, al kan het een feest absoluut positief beinvloeden! De werkzame stof psylocibine is een geestverruimer. Dit betekent, dat paddestoelen zich uitstekend lenen voor een "reis door je geest". De trip die het veroorzaakt kan deuren openen in je hersenen waarvan je het bestaan niet eens wist!.


Wie gebruiken paddo's?

Paddo's worden door heel verschillende groepen mensen gebruikt. Zoals jongeren die met allerlei middelen aan het experimenteren zijn. De herlevende belangstelling voor de jaren zestig speelt mede een rol, uit die tijd dateert het begrip 'magic mushrooms'. Ook mensen in andere leeftijdsgroepen die vooral in de geestverruimende en ontspannende werking ge´nteresseerd zijn, nemen wel eens paddo's. Het gebruik blijft meestal tot een paar keer beperkt. Voor de meeste mensen is een minder prettige ervaring vanwege een te sterk effect, reden om niet meer te gebruiken. De vieze smaak en de lichte misselijkheid die ze veroorzaken, stimuleren het gebruik in ieder geval niet.


Wat kun je verwachten?

Waar je op voorbereid moet zijn, is dat je tijdens zo'n ervaring dingen en mensen gaat doorzien. Er worden als het ware maskers van afgetrokken. Alle onechte gedragingen komen opeens sterk naar voren. Als je dan niet erg lekker in je vel zit en je denkt om welke onzinnige reden dan ook dat je beter niet jezelf kunt zijn, wordt je "ware ik" toch "ontdekt" door je medepaddestoelen gebruikers, en ook door jezelf, waar je uiteindelijk natuurlijk wel van leert.

Dingen die je in het dagelijks leven belangrijk vindt, bij voorbeeld om een bepaald "image" hoog te houden wat eigenlijk helemaal niet bij je past, kunnen in een keer in het niet vallen. Je ziet jezelf vanuit een andere dimensie! Je ontdekt hoe bepaalde gedachten en denkwijzen in je hoofd zitten vastgeroest, en ziet opeens dat sommige gedachten volkomen onzin zijn. Dit kan ontzettende lach-kicks veroorzaken, maar kan ook heel erg confronterend zijn. Als je geestelijk niet zo stevig in je schoenen staat, is het verstandig extra voorzichtig te zijn met paddestoelen.


Gebruiksaanwijzing

Zorg dat je in een vertrouwde omgeving bent, met mensen die jou en elkaar goed kennen, en neem niet in een keer een te grote dosis, zodat je het gevoel kunt opbouwen. Als het goed is ben je dan klaar voor de ervaring van je leven! Haal eruit wat erin zit, en doe er iets mee! Paddestoelen en delen ervan kunnen zowel vers als gedroogd worden gegeten. Er kan ook thee van gezet worden. Soms worden ze in gerechten verwerkt, omdat de vieze smaak dan minder stoort. Paddestoelen worden doorgaans verkocht met schriftelijke informatie erbij.


Om welke stoffen gaat het?

De stoffen in paddestoelen die een tripeffect kunnen veroorzaken, zijn psilocybine en psilocine. Er zijn veel soorten paddestoelen die psilocybine en/of psilocine bevatten. In Nederland worden de volgende drie het meest gebruikt:

- het inheemse puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata)
- de 'Mexicaanse' (Psilocybe cubensis of Stropharia cubensis)
- de 'Balinese' of 'Hawaiiaanse' (Copelandia cyanescens of Panaeolus cyanescens)


Waar komen paddo's vandaan?

Paddestoelen komen uiteraard in de natuur voor. Het inheemse puntig kaalkopje groeit in gematigde streken, dus ook in Nederland. Paddestoelen behoren tot de oudst bekende tripmiddelen. Met name in Midden- en Zuid- Amerika spelen ze al duizenden jaren lang een rol. Meestal bij religieuze gelegenheden, omdat hun magische effect het contact met de goden zou bevorderen. Tot enkele jaren geleden werden ze speciaal gekweekt en in smartshops verkocht. Tegenwoordig kun je eenvoudig zelf paddo's kweken.


Zelf zoeken

Het is jammer dat veel mensen nog steeds niet weten hoe zij zelf op zoek moeten gaan naar de paddestoel. Zij weten niet precies wanneer en waar ze moeten zoeken, en/of zijn bang dat ze de verkeerde zullen plukken. Op dit laatste bestaat ook inderdaad een kans, zelfs wanneer je weet hoe de paddestoel er uitziet. Je hebt dus gedetailleerde informatie nodig, om stap voor stap te kunnen bepalen of je met een echte kaalkop te maken hebt. En die ga ik je nu uitleggen.

Rond September, Oktober & November (bij erg vochtig weer soms zelfs eind augustus), totdat de eerste vorst weer in de grond is, kun je gaan zoeken naar een paddestoelenveld, bij voorkeur een weiland. Op plekken waar gegrazen wordt heb je de grootste kans dat er paddestoelen staan. Het kaalkopje is niet erg groot, daarom kun je het beste zo laag mogelijk bij de grond hangen terwijl je zoekt (kijk uit voor je rug!). Je hebt er een gevonden! Pluk hem niet meteen, want we willen niet dat "foute" paddestoelen worden uitgeroeid, of wel?

Prent de voorbeeld-foto op dit scherm goed in je hoofd, want zo moet 'ie eruit zien! Het kaalkopje is dus klein en heeft een lang, dun steeltje dat meestal wit/grijzig is. Deze onderscheidt zich van steeltjes van andere paddestoelen door kleine kloofjes. Dit betekent dat het steeltje niet helemaal glad is. Het hoedje is klein en krult zich van onderen een beetje rondom de stam.

Van bovenaf wordt het kaalkopje ook weleens vergeleken met een vrouwenborst met tepel. Daar heeft het ook inderdaad iets van weg. Vooral vanwege het iets omhoog lopende puntje in het midden (de tepel), en het kleurverschil daarom heen (het tepelhof). De kleuren wit, bruin, grijs en lichtelijk gelig zijn duidelijk te onderscheiden. Vanaf de onderkant van de paddestoel zie je de bruinige bui tenkant van het hoedje, die wat naar binnen gekruld is om het steeltje heen, waardoor je de onderkant van het hoedje niet kunt zien. Een paddestoel waarbij je van die "ribbeltjes" aan de onderkant van de hoed ziet, is dus niet de lekkere paddestoel waar we het over hebben.

Als het goed is, ben je met deze informatie nu in staat om je eigen paddestoelen te plukken. Maar voorzichtigheid is geboden! Ook al komen er in Nederland maar weinig paddestoelen voor die echt giftig zijn, je kunt van een verkeerde paddestoel toch nog behoorlijk ziek worden. Als je er niet helemaal zeker van bent, eet ze dan niet op! Het veiligste is nog altijd om paddo's gewoon in de smartshop te kopen.

Dan nog even iets in het algemeen over paddestoelen plukken. Paddestoelen groeien in de natuur, en zoals je misschien al weet, is de natuur iets waar wij als mensen voorzichtig en liefdevol mee om moeten gaan. Ik wil je daarom vragen nooit een paddestoel zomaar uit de grond te trekken, maar deze met een schaar aan de onderkant van de steel af te knippen. Op deze manier blijven de sporen intact, waardoor er binnen een paar dagen een nieuwe in de plaats kan verschijnen, zodat er voor nakomende plukkers weer genoeg kaalkopjes staan. Alleen op deze manier is het mogelijk om over vele jaren nog steeds van dit goddelijke geschenk te genieten!


Hoe lang duurt het?

Het tripeffect treedt bij volwassen gebruikers op bij 4 tot 12 milligram werkzame stof. Afhankelijk van de persoon en de situatie kan het tripeffect vanaf 8 milligram heftig worden. Het effect blijft 3 tot 7 uur lang merkbaar, de piek valt in de eerste twee uur. Als de paddo's eenmaal ingenomen zijn en hun (al dan niet gewenste) effect hebben, is het tegengaan hiervan niet meer mogelijk.


Bad-Trips

De negatieve uitwerking wordt ook wel 'bad trip' genoemd. Dit kan ontstaan door een aantal oorzaken. De omgeving kan verkeerd zijn: Het beste kun je paddo's gebruiken met een groepje mensen die je goed kent op een vertrouwde plaats waar geen andere mensen aanwezig zijn. Ook kan de gebruiker er extra gevoelig voor blijken te zijn en de dosis kan te hoog zijn. Wanneer iemand zich niet prettig voelt, is de kans op een 'bad trip' groter. Heb je vaak bad-trips als je stoned bent dan wordt het niet aangeraden om paddo's te gebruiken.


Kun je aan paddo's verslaafd raken?

Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. We spreken van lichamelijke afhankelijkheid als het lichaam protesteert wanneer met gebruik van een middel wordt gestopt (ontwenningsverschijnselen). Bij het gebruik van paddo's treedt dit niet op. Bovendien: het binnen enkele dagen na elkaar gebruiken van paddo's heeft geen zin, omdat ze dan geen effect meer hebben.
Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat de gebruiker steeds sterker naar het middel verlangt en zich eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder. Dit komt bij paddo's amper voor. Ook hier speelt mee, dat snel achter elkaar gebruiken geen zin heeft. Wanneer iemand moeilijk zonder kan, is dat eerder het gevolg van de eigenschap van die persoon: een grote hang naar de spannende ervaringen die de trip met zich meebrengt.

Mede mogelijk gemaakt door The Flow Magazine.


Gerelateerde links

Wil je meer weten over paddo's, kijk dan op onderstaande links:
- Erowid Psilocybin Mushroom Vault


Meel ons!

Heb je informatie over paddo's, laat het ons dan weten via e-mail. Je kunt ons e-mail adres vinden op de contact-pagina. [liefst met foto's] en we zullen het op deze pagina plaatsen.

Click hier voor vette paddo-trips, onder deze link vind je real-life stories van het betere paddogebruik.