Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken

Wat is XTC?

XTC-pillen zijn een geheel andere soort drugs als bijvoorbeeld hash, wiet en paddo's. Veel mensen zijn er bang voor omdat ze denken dat het harddrugs is en dat het lichamelijk verslavend zou zijn. Met deze pagina willen we alle vooroordelen wegnemen en de voor- en nadelen duidelijk maken. Lees deze pagina dus goed als je van plan bent om eens ecstasy te gebruiken of print deze pagina uit om het nog eens op je gemak na te lezen.


De geschiedenis van XTC

Pure MDMA
Puur MDMA poeder

XTC is als partydrug nog maar zo'n jaar of tien in Nederland op de markt, maar de stof waaruit het bestaat is al bijna honderd jaar oud. XTC is de populaire naam voor 3,4-MethyleenDioxyMethylAmfetamine, oftewel MDMA. Het is een afgeleide van amfetamine, beter bekend als speed. Voordat MDMA als drug gebruikt werd had het diverse andere toepassingen. MDMA werd in 1898 uitgevonden in Darmstadt, Duitsland en in 1913 werd er door de Duitse firma Merck patent op aangevraagd. Er wordt gezegd dat het als vermageringspil, met "een aantal komische bijwerkingen", werd verkocht. De volgende keer dat MDMA opduikt in de geschiedenis is in 1953. Het Amerikaanse leger wilde MDMA toen als waarheidsserum gebruiken en deed een onderzoek om na te gaan of het daar geschikt voor zou zijn. Verder dan dat is het echter nooit gekomen. In de jaren zeventig werd MDMA in de VS gebruikt als hulp bij psychotherapie. Men dacht destijds dat het patiŽnten zou helpen opener te worden. Bij een bepaalde groep mensen bleek het inderdaad te werken, maar op een gegeven moment werd het gebruik van MDMA hiervoor verboden. Dat gebeurde niet in alle landen gelijktijdig. In Zwitserland bijvoorbeeld werd MDMA tot 1995 voor dit doel gebruikt. MDMA verdween uit de medische wereld, om later weer op te duiken als drug in het uitgaansleven.

In 1972 werd XTC voor het eerst als straatdrug gesignaleerd in de Verenigde Staten. Al snel verspreidde het zich naar andere delen van de wereld en ongeveer tien jaar geleden kwam XTC in Nederland op de markt. In het begin werd het vooral in spirituele kringen gebruikt, later werd XTC steeds bekender als partydrug. Vaak wordt dat geassocieerd met houseparties en andere grootschalige evenementen, maar XTC wordt ook buiten het uitgaansleven gebruikt. Eigenlijk zou de liefdesdrug MPT (spreek uit: empathy) gaan heten, vanwege het versterkte inlevingsgevoel in andere mensen dat je krijgt als je XTC gebruikt. Maar om de drug een flitsender en minder braaf aanzien te geven werd de naam veranderd in XTC (spreek uit: ecstasy).


De effecten van XTC op de gebruiker

Als je XTC gebruikt gebeurt er een aantal dingen in je lichaam. Eerst komt de pil terecht in je maag en de MDMA in je bloedbaan. Een deel gaat naar je hersenen, maar het overgrote deel wordt door de nieren via de urine uit het lichaam afgevoerd. In de hersenen zorgt MDMA ervoor dat er meer serotonine wordt uitgestoten vanuit bepaalde hersencellen. Serotonine is een stof die zorgt voor verandering van stemming. De voorraad serotonine in de hersenen is beperkt, het heeft dan ook geen zin een tweede pil in te nemen als de eerste nog in werking is.


Wanneer werkt het?

De eerste effecten worden meestal een half uurtje na inname merkbaar. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel in je maag en darmen. Wie niks heeft gegeten merkt het sneller dan iemand met een volle maag. Eerst is er een korte periode waarin je de pil voelt aankomen. Soms heb je een tintelend en warm gevoel in je benen. Hierna krijg je meestal een prettig gevoel. Je hebt behoefte aan gezelschap, aan praten en aan wederzijdse vertrouwelijkheid, je voelt je relaxed. Na ongeveer 4 uur wordt dit effect minder. De sterkte en de duur van de effecten hangt niet alleen af van de hoeveelheid van de genomen XTC maar vooral van je stemming, je verwachting en je conditie. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol bij de uitwerking van de pil.


Bijwerkingen

Naast deze hoofdwerking zijn bijzaken te onderscheiden, zoals verhoging van bloeddruk en polsslag binnen een uur na inname. Ook hebben gebruikers soms lichte oordeelsstoornissen, pupilverwijding en (lichte) motorische problemen, waarvan de hoge spanning in de kaakspier de bekendste is. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn misselijkheid, overgeven, slapeloosheid, trillen, tandenknarsen, hoofdpijn of zweten. Of en welke van deze verschijnselen optreden, verschilt van persoon tot persoon. Hoe vervelend ook, echt gevaarlijk zijn ze meestal niet. Mensen met astma, een zwak hart, een hoge bloeddruk, suikerziekte, epilepsie, of zwangere vrouwen kunnen beter geen XTC gebruiken, omdat de gevolgen voor hen onvoorspelbaar zijn.


Na-effecten

After EVerder zijn er nog een aantal na-effecten die kunnen optreden enige tijd nadat de werking van de XTC-pil is afgelopen. Enkele hiervan zijn vermoeidheid, flashbacks, stijfheid, koud gevoel, angstaanvallen en blijvende slapeloosheid. De meest gevaarlijke bijwerkingen zijn echter oververhitting en uitdroging. Dit komt met name door een hoge temperatuur, zware inspanning, slechte ventilatie en vochtgebrek. Als je in een warme ruimte bent en je zweet veel (door bijvoorbeeld lang te dansen) verlies je veel vocht. Het is belangrijk om dan voldoende te drinken om het vochtverlies weer aan te vullen.

Je kunt dit soort symptomen tegengaan door vitaminepillen te slikken of veel melk te drinken. Ook zijn er diverse smartdrugs te koop in smartshops of op internet die de negatieve na-effecten verminderen. AFTER E is zo'n produkt. Dit is te verkrijgen in smartshops en de betere coffeeshops.

Ervaring met After E:
Werkt perfect, alleen NIET gebruiken met MAO-remmers. Op een dag had zwaar gefaxt, en vlak voordat ik ging pitten After E op: 3 pillen: L-Tryptofaan, Ascorbinezuur (=vitamine C?) en Vitamine B-complex. De volgende ochtend voelde ik me perfect.

Klik hier om After E te bestellen!


IngrediŽnten en soorten

De buitenkant van een als XTC verkochte pil vertelt niks over de stoffen die erin verwerkt zijn, laat staan over de hoeveelheid daarvan. Pillen worden vaak vernoemd naar de afbeelding die erop staat, zoals hartje, mitsubishi, dolfijntje, ferrari of duifje. MDMA is niet de enige stof die op de Nederlandse markt als XTC verkocht wordt. Er zijn ook andere chemische drugs verschenen. Voorbeelden hiervan zijn MDEA, MDA en speed. Hoewel deze stoffen verwerkt worden in pillen hebben ze een andere werking dan XTC.

MDEA: Werkt sneller maar ook korter (2-3 uur) dan MDMA. De stimulerende effecten overheersen.
MDA: Werkt langer (8-12 uur) en sterker dan MDMA, met zowel stimulerende effecten als ook een licht hallucinerende werking.
Amfetamine: Beter bekend als speed. Speed heeft een sterk oppeppend effect, werkt langer (6-8 uur) dan XTC en is verslavender.


Verslaving

XTC lijkt niet sterk verslavend te zijn. De werking die ervoor zorgt dat je contact wil maken met anderen wordt minder bij herhaald gebruik en hoge doseringen, terwijl de bijwerkingen toenemen. De negatieve aspecten van XTC worden dus sterker naarmate je het vaker gebruikt. Pas na een periode waarin je lange tijd niet gebruikt hebt zul je weer hetzelfde effect krijgen. Wie een tijd geen XTC gebruikt zal geen last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam vraagt niet om XTC, zoals bijvoorbeeld het lichaam van een heroÔne-verslaafde die een tijd niet heeft gespoten kan vragen om een shot. Geestelijk kan je wel het gevoel hebben dat je niet zonder kan. Sommige gebruikers hebben het idee dat een feest niet leuk kan zijn zonder een pilletje. Maar het gaat dan meer om de kick, om het gevoel dat XTC je geeft.

XTC pillen met andere ingredienten dan MDMA, bijvoorbeeld speed kunnen wel verslavend zijn. Laat daarom altijd je pil testen.


Verstandig gebruik van XTC

Als je XTC wil gebruiken is het verstandig om aan een aantal dingen te denken:

- Wees er absoluut zeker van dat je te maken hebt met MDMA (of MDEA). Dit kun je niet aan de buitenkant van de pil zien, je zult ze moeten laten testen. Bel de Drugsinfolijn (0900-1995) of kijk op www.drugs-test.nl voor adressen.
- Neem grote tussenpauzes, zo'n 6 tot 8 weken, om je lichaam de kans te geven om bij te komen van de vorige keer.
- Gebruik XTC niet in combinatie met andere drugs of alcohol, dan wordt de werking onvoorspelbaar en de kans dat het verkeerd gaat groter.
- Omdat je geen vermoeidheid voelt tijdens het gebruik van XTC moet je genoeg water of frisdrank drinken om uitdroging of oververhitting te voorkomen. Ook moet je vaak een koele en goed geventileerde ruimte (bijvoorbeeld de wc) opzoeken of even naar buiten gaan.


Wat te doen als er iets misgaat?

Als iemand zich niet goed voelt na het nemen van XTC, probeer hem dan in een koele rustige ruimte te kalmeren. Als er een EHBO aanwezig is kun je daar terecht voor informatie en hulp. Als iemand een hoge temperatuur heeft en een sterk wisselende hartslag moet je altijd deskundige hulp inschakelen. Als iemand steeds flauwvalt moet zo snel mogelijk 112 worden gebeld.


Het drugsbeleid van de overheid t.o.v. XTC

De overheid maakt onderscheid tussen drugs met een onaanvaardbaar gezondheidsrisico (de harddrugs) en hennepproducten (oftewel softdrugs). MDMA is samen met vijf andere varianten in 1988 gerangschikt onder de harddrugs, maar dit had meer te maken met internationale verhoudingen dan met onaanvaardbare risico's voor de volksgezondheid. Een woordvoerder van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur verklaarde het volgende: "Het volksgezondheidsaspect gaf geen aanleiding om het middel te verbieden, maar in 1987 kwamen er berichten over grote zendingen XTC die vanuit Nederland naar andere landen werden geŽxporteerd." Om deze internationale handel tegen te gaan werd besloten XTC als harddrug te beschouwen, zodat harder optreden mogelijk zou zijn.

Als gevolg hiervan kwam een variant van MDMA, namelijk MDEA, op de markt. In 1993 werd ook dit middel verboden. Het produceren, verhandelen en in het bezit hebben van XTC is strafbaar, maar kleine hoeveelheden voor eigen gebruik worden meestal gedoogd. Voor softdrugs is de hoeveelheid maximaal 5 gram, voor harddrugs is dat 1 pil of een halve gram poeder. Bij zulke hoeveelheden gaat het om een overtreding van de Opiumwet en niet om een misdrijf. Per gemeente verschilt hoe streng dit bezit wordt aangepakt. Het gaat de overheid er voornamelijk om de handelaren aan te pakken.


Legaliteit op dit moment

- In de meeste gemeentes zal niet worden opgetreden bij het op zak hebben van 1 XTC-pil. Bij meerdere pillen zou men kunnen denken dat je dealt en je zult dan ook worden opgepakt. In sommige gemeentes wordt het hebben van 1 pil niet gedoogd, maar dit wordt gezien als een overtreding van de opiumwet en niet als een misdrijf. Je kunt er daarom hooguit een boete voor krijgen.
- Produceren en verhandelen van XTC pillen is verboden en wordt ook niet gedoogd. Let dus goed op als je dealt dat je anoniem blijft en alleen aan betrouwbare mensen verkoopt.
- Energy-pillen produceren, verkopen en gebruiken is legaal, mits er geen verboden stoffen inzitten, en de benodigde vergunningen zijn afgegeven. Je kunt ze zo in de smartshop verkrijgen of via internet bestellen.


Laat je pillen testen!

Wees er absoluut zeker van dat je te maken hebt met MDMA (of MDEA). Dit kun je niet aan de buitenkant van de pil zien, je zult ze moeten (laten) testen. Hoe gaat dit in zijn werk? Er zijn een aantal mogelijkheden:

EZ-Test1. Zelf testen
Dit is het snelst, alleen het nadeel is dat je de hoeveelheden van de ingredienten niet weet. Koop een XTC-tester voor een paar tientjes (bijvoorbeeld EZ-Test, zie afb.) en volg de gebruiksaanwijzing.

Klik hier om de EZ Test te bestellen!

2. Laten testen
Als je een aantal pillen hebt gekocht geef je daar eentje van af bij een Drugstest instelling. Vermeld daarbij je eigen naam (mag vals zijn) en de naam van de pil (bijv. Ferrari). Na een week kun je opbellen, en nadat je je naam gezegd hebt krijg je de uitslag te horen.

Bij beide manieren blijf je volledig anoniem, en niemand komt erachter. Adressen en telefoonnummers kun je vinden op www.drugs-test.nl of bel de Drugsinfolijn (0900-1995).


Meer informatie

Wil je meer weten over XTC, kijk dan op onderstaande links:
- Erowid MDMA Vault
- Startkabel: XTC