Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken

"Faster, faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death."
Hunter S. Thompson

Amfetamine (Speed, pep)

Speed Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is speed nu eigenlijk? Amfetamine, dat is de wetenschappelijke naam van Speed. Er bestaan allerlei soorten speed. De bekendste zijn amfetamine, benzedrine, dexadrine en methadrine. Allemaal zijn ze vroeger vrij verkrijgbaar geweest als medicijn, vermageringsmiddel of peppil. Aan het eind van de jaren veertig werden de negatieve gevolgen van amfetaminegebruik steeds duidelijker. De produkten die tot die tijd overal verkrijgbaar waren, worden sindsdien alleen nog maar op recept verstrekt. Toch zijn er altijd kringen blijven bestaan waarin speed populair is. In de jaren vijftig en in het begin van de jaren zestig schreven dokters nog makkelijk recepten uit. In Spanje was speed gewoon bij de drogist te koop. Toen het moeilijker werd om eraan te komen, onstonden er illegale laboratoria (waar vooral het amfetaminesulfaat wordt gemaakt). Nederland was zelfs een exportland naar Zweden, waar men er wel pap van lust. Speed is dan ook echt een spulletje voor Vikingen, Hell's Angels, stoere jongens en mannen op een machotrip, want je gaat je er een hele bink door voelen. Met speed in je pens denk je dat je slimmer bent dan alle anderen en dat je ze allemaal in je zak kunt steken.

Sportlui, wielrenners, atleten, voetballers waren er gek op, tot er voor hen betere middelen ontwikkeld werden. Later ontdekten de punks dat ze er prima op konden headbangen en pogoen en zijn het de metalfreaks die zich er sterk en stoer door voelen. Journalisten gebruiken het wel eens om achter elkaar door te kunnen schrijven. Wie speed heeft gebruikt kan dagen en nachten doorwerken en studeren, uren lang blijven vrijen of te gek dansen. Je raakt heel geconcentreerd op details en je hersens functioneren razendsnel. Er is een groot nadeel aan speed verbonden: het is zwaar verslavend. De extra energie die amfetamine je geeft, is afkomstig uit de reserves van je eigen lichaam, die je daarmee opgebruikt.

Speed zit vaak verwerkt in pillen. De meeste pillen zijn vaak ook een mengeling tussen XTC en Speed. Door de XTC word je immens vrolijk en door de speed ben je onvermoeibaar en ga je zoals dat genoemd wordt Hard. De laatste tijd ligt de trend meer bij pure XTC pillen, dus in lang niet alle pillen kom je speed tegen. Als je pillen blijft bij pakken dan is de XTC op een gegeven moment uitgewerkt, en dan is het de speed die je opbouwt. In die gouden ouwe ferrari's zat een flinke doses XTC en een beetje speed. Met gevolg dat als je er drie pakte je op een gegeven moment alleen nog maar hard ging. Speed is relatief eenvoudig te maken en voor een snuifbare gram hoef je niet meer dan 7 euro's neer te tellen. Speed wordt vaker met agressie in verband gebracht dan welke drugs dan ook en dat heeft ook zo zijn redenen.

Om te bepalen of je XTC pillen speed bevatten kun je op internet voor een paar tientjes een tester bestellen. Hiermee kun je snel zien welke stoffen er in je pillen zitten: Klik hier voor de EZ test!


Speed effecten

Van speed word je vrolijk, actief, alert en zelfverzekerd. Het praten gaat makkelijker en vlotter. Het uithoudingsvermogen neemt toe en honger- en vermoeidheidsgevoelens verdwijnen. Lichamelijke en geestelijke prestaties lijken beter te kunnen worden verricht. Hartslag en bloeddruk gaan omhoog en de lichaamstemperatuur stijgt. De pupillen worden groter en de spieren spannen zich, wat zich uit in stijve kaken, trekkingen van het gelaat en knarsetanden. Van speed krijg je zin om te dansen, en ook hier geldt: hoe harder en sneller, hoe beter.

Bij slikken duurt het zo'n 15 à 20 minuten voordat het begint te werken. Bij snuiven werkt het na enkele minuten. Bij spuiten vrijwel onmiddellijk. Na zo'n 4 tot 8 uur is de speed uitgewerkt.

Amfetamine poeder

Bij speed ervaart de gebruiker een sterke druk op zijn kaken. De kaakspier trekt dan aan door de speed. Het gevaar is dat je stukjes tand afbijt en gaat klappertanden. Er zijn allerhande trucs om dit te omzeilen, zoals bijvoorbeeld op een kauwgompje kauwen. In de dagen na het slikken kun je nog lang last hebben van zware kaken. Ook dat vertrouwde biefstukje vereist nu het betere knaagwerk.

Bij herhaald gebruik van speed kunnen allerlei vervelende lichamelijke verschijnselen optreden zoals slapeloosheid, gebrek aan eetlust, duizeligheid, rusteloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, buikkrampen en soms sterk zweten. Gevoelens van het niet meer zien zitten tot ernstige depressieve klachten (die soms lang kunnen aanhouden) kunnen het gevolg zijn.

Speed verhoogt de lichaamstemperatuur. Net zoals bij XTC kan door speedgebruik - in een warme, slecht geventileerde ruimte en dan urenlang doordansen - oververhitting ontstaan. Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (twee glazen per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Beter nog is om isotone dorstlessers zoals Isostar of AA te drinken.

Speed is een belasting voor het hart- en bloedvatenstelsel. Hartritmestoornissen, een hartinfarct en een hersenbloeding kunnen optreden, zeker wanneer speed gebruikt wordt in combinatie met zware lichamelijke inspanningen. De manier van gebruik brengt specifieke risico's mee. Snuiven beschadigt het neusslijmvlies. Onhygiënisch spuiten brengt ontstekingen met zich mee. Door het lenen van elkaars spuiten kan men besmet raken met hepatitis- of het aids-virus.

Zware gebruikers kunnen zeer angstig en achterdochtig worden, last krijgen van achtervolgingswaanzin of in een psychose raken. Opvallend is dat zware gebruikers soms dwangmatig allerlei bewegingen gaan herhalen. Nogal eens heeft men het gevoel dat er beestjes op, in of onder de huid kruipen. Soms wordt de huid tot bloedens toe open gekrabd. Bij zware gebruikers zie je ook dat tanden losser gaan zitten of uitvallen.

Je gaat na een speedtrip net zo lang DOWN als je UP bent geweest. En juist tijdens de uitputting erna heb je zin je energie weer op te wekken met een extra dosis speed. Zo raak je al snel verstrikt in een vicieuse cirkel, die een amfetaminepsychose heet. Een speedgebruiker eet meestal weinig of niets, maar is vaak een stevige drinker, dus het lichaam heeft het extra zwaar te verduren. Net als bij cocaïne wordt het gebit gesloopt. En dat is dan alleen nog maar de buitenkant. Ook van binnen takelt het lichaam af; onder andere de nieren en de lever krijgen zware klappen.

Na een paar maanden stevig gebruik krijgt de speedgebruiker het aanzien van een trillend wrak. Paranoia slaat toe, hij hoort stemmen in zijn hoofd en om zich heen. De psychose heeft veel weg van het laatste stadium van alcoholverslaving, het delirium tremens.


Oppassen dus!

Het zal duidelijk zijn dat we met amfetamines heel voorzichtig moeten omgaan. Een doodenkele keer gebruiken kan geen kwaad, maar bij veelvuldiger gebruik komen al snel de nadelen naar boven en verandert het prettige gevoel in een hel. Dan kun je niet zomaar ophouden, zelfs al wil je dat. De onthoudingsverschijnselen zijn zo verschrikkelijk dat veel gebruikers het nooit meer opbrengen om te stoppen. Speed wordt geslikt, gesnoven en gespoten. Een heel klein likje van het witte kristalachtige poeder op een vingertop is genoeg. Omdat de smaak erg bitter is, doen veel gebruikers wat poeder in een vloeitje en slikken dat propje door. Het is goed om er heel veel melk bij te drinken; dit werkt als tegengif en beschermt het gebit een beetje. Na een minuut of twintig krijg je een stram gevoel in je kaken en ga je met je tanden knarsen. Er begint energie door je lichaam te stromen; je gaat razendsnel denken en verandert voor je omgeving in een spraakwaterval. Je voelt je onvermoeibaar en scherp, voor een paar uur. Maar in de down erna vraag je je af waar het voor nodig was... Speed wordt ook, zoals cocaïne, opgesnoven, maar het brandt behoorlijk scherp in de neus. Over spuiten hoeven we het niet te hebben. Wie in dat stadium verkeert, heeft geen behoefte meer aan advies.


Adolf Hitler (1889-1945)

Adolf Hitler Vanaf 1942 kreeg Nazi-leider Adolf Hitler dagelijks een speedinjectie van zijn persoonlijke arts Dr. Morell. De kwalen die hij had leken vaag op Parkinson. Maar ook door het gebruik van speed kan hetzelfde effect optreden. Veel van Hitler's kwalen zijn terug te leiden op zijn speedgebruik. Zoals bijvoorbeeld zijn agressie, het gevoel dat hij onoverwinnelijk was, de hele wereld wilde overnemen, etc. In de Tweede Wereldoorlog werd sowieso aan beide kanten veel speed gebruikt om de zware strijd vol te houden.


IceIce

Ice is gekristalliseerde speed. Ice lost op in water in breekt in kleinere stukjes. Ice is een power drug, het werkt 24 uur, daarna 24 uur down. Ice is zeer verslavend en is te vergelijken met crack of base.


Ervaringen

Enkele ervaringen om een beetje aan te geven wat speed nu eigenlijk is:

Achterdochtig
Ik gebruik nu ongeveer al een halfjaar elk weekend speed soms ook doordeweeks.. Ik moet zeggen je voelt je echt enorm lekker erbij maar soms als ik een beetje teveel gebruikt heb word ik helemaal gek in m'n hoofd, ik ga dingen denken die een normaal mens die niet gebruikt nooit zou denken, ik word dan ook super achterdochtig en zie dingen die er niet zijn vooral dingen die te maken hebben met m'n vriendin.. Als ik dan iets denk dan zie ik het al helemaal voor me en denk dan nog dat het echt zo is ook.. Als ik die gedachtes heb gehad denk ik STOP er toch mee want je gaat echt alles kapot maken zo'n lieve vriendin en dan al die achterdocht, maar als het volgende weekend dan weer voor de deur staat kan ik het toch niet laten om het te doen want 't gevoel van die speed is toch enorm fijn.. Want als ik dan iets minder gebruik heb ik van die dingen dus geen last zoals achterdochtigheid enzovoort.. Maar toch alles in me zegt stop ermee doe het niet meer want ik heb tegenwoordig ook veel last van m'n tanden door die shit.. Maar ik kan 't niet laten zodra 't weer vrijdag is, ik ga toch proberen om te stoppen want dit wil ik m'n lieve meisje niet aandoen...

Troep
Troep. Dat is het goede woord. Als je jong bent, en de hormonen gieren nog door je lijf dan herstelt je lichaam nog wel. Maar als je wat ouder wordt gaat dat chronische slaapgebrek zichtbaar worden. Ik zie er nu zeker 10 jaar ouder uit dan dat ik ben en kan niet meer stappen zonder iets erbij (dus ik ben in geen jaren meer weggeweest) Mijn sociale leven is ook niet meer zo wat het was (zwak uitgedrukt)
Zo ben je een jaar gestopt en het volgende moment heb je je maandloon er doorheen gejaagd aan de Pep en (kwa geld vooral) sos. Ik kom er niet van af. Mijn figuur is er ook niet beter van gworden ... afvallen, weken slecht eten en dan vreetbuien... je hele metabolisme slaat op hol. Al die mooie meiden van vroeger met die strakke kontjes hebben nu, na een jaar of 5 te zijn gestopt, een reet waar je een Hummer in kan parkeren. Ik kan niet meer genieten van de normale dingen in het leven. verheugen op iets wat ik vroeger wel had heb ik nu niet meer ( ja, met oud en nieuw ga ik 0.5 sos en eentje pep halen ... ik tel de dagen af... Denk goed na en gebruik geen drugs als je zonder ook plezier kan maken en LESS IS MORE!!!! Als je minder gebruikt heb je ook minder nodig (vooral bij de synth. shit!!!) laat je vooral niet meeslepen door je 'vrienden' (vriendschap is een illusie; een pakketje stro met een dun laagje chroom hehehe). Als je vrienden een gram pep in 1x niffen of slikken hoef jij dat ook niet te doen. Vaak is een 1/10e gram in een bommetje (hollandse meth) sterk genoeg om een hele avond op te gaan. Erg lullig is dan wel dat je daarna zeker nog 24u niet slaapt...en dan kan je nog zoveel blowen ... dat maakt het alleen maar erger. (mijn borst. ik krijg een hartaanval ! ik gebruik nooit meer!! dit is gewoon hyperventilatie en een lichte paranoia van het slaap gebrek en wellicht een bommetje wat nog een beetje verkleeft zit aan je maagwand (als je pep pakt en je krijgt pijn op je borst is dat 95% meestel je slokdarm of maag die je voelt. en dan lekker de hele nacht aan je lul trekken of met je doos spelen...Pep is echt wel wreed spul! (denk aan Hitler) Pep zorgt ervoor dat je het allemaal wat (te) rooskleurig ziet, vergeet dat niet!
..en wie hoog gaat zal diep vallen...Een zomer flink pep pakken kan betekenen dat je daarna 1 jaar aan de antidepressiva moet (ik ben er nog nooit aan begonnen, ik neem de lange weg (niet meer gebruiken, behalve met oud en nieuw dus 1 keer per jaar)
Kijk maar wat je met je leven doet maar wees er toch maar zuinig op want je bent een ouwe lul voor dat je het weet...


Gerelateerde links

Wil je meer weten over speed, kijk dan op onderstaande links:
- Erowid Amphetamine Vault


Herr Fritz Speed Rubriek Coming Soon, Hem kun je al je vragen stellen over Speed, hij heeft ongetwijfeld een antwoord!