Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken

Hoe lang blijft coca´ne in je bloed na een nacht gebruik?

Coca´ne komt via het slijmvlies in het bloed. De eerste 20 minuten stijgt de concentratie heel snel. Na een uur is de concentratie maximaal en daarna neemt ze geleidelijk af. Overigens voel je de psychische effecten vooral in het eerste half uur. De effecten treden met name op in de periode waarin de concentratie van coca´ne in het bloed het snelst verandert. En dat is in het begin.

De halfwaarde tijd van coca´ne is ongeveer een uur. Dat wil zeggen dat na een uur de helft van de coca´ne uit het bloed verdwenen is. De hoogste concentratie wordt na een uur bereikt, dus twee uur na inname is ongeveer de helft verdwenen. Vijf uur na inname is de coca´ne voor 98 % uit het bloed verdwenen.

Coca´ne wordt afgebroken door de lever. Zij doet dat met een snelheid van 30 tot 40 milligram per uur. Bij afbraak wordt de coca´ne omgezet in een aantal andere stoffen.

Deze afbraakstoffen (ofwel metabolieten), waaronder benzoylecgonine, zitten veel langer in het lichaam. Bij een eventuele test op coca´ne, onderzoekt men of deze afbraakstoffen in de urine zitten. De afbraakstoffen zijn afhankelijk van het type test tot maximaal 7 dagen aantoonbaar. Bij sollicitaties en bij keuringen wordt bij hoge uitzondering op drugs getest en alleen na jouw uitdrukkelijke toestemming.

Bron: Jellinek Vraag en Antwoord

Meer informatie:

VU medisch centrum - Drugs of Abuse