Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken

De geschiedenis van XTC

XTC is als partydrug nog maar zo'n jaar of tien in Nederland op de markt, maar de stof waaruit het bestaat is al bijna honderd jaar oud. XTC is de populaire naam voor N-Methyl 3,4 MethyleenDioxyMethylAmfetamine, oftewel MDMA. Het is een afgeleide van amfetamine, beter bekend als speed. Voordat MDMA als drug gebruikt werd had het diverse andere toepassingen.

MDMA werd in 1898 uitgevonden in Darmstadt, Duitsland en in 1913 werd er door de Duitse firma Merck patent op aangevraagd. Er wordt gezegd dat het als vermageringspil, met "een aantal komische bijwerkingen", werd verkocht.

De volgende keer dat MDMA opduikt in de geschiedenis is in 1953. Het Amerikaanse leger wilde MDMA toen als waarheidsserum gebruiken en deed een onderzoek om na te gaan of het daar geschikt voor zou zijn. Verder dan dat is het echter nooit gekomen.

In de jaren zeventig werd MDMA in de VS gebruikt als hulp bij psychotherapie. Men dacht destijds dat het patiŽnten zou helpen opener te worden. Bij een bepaalde groep mensen bleek het inderdaad te werken, maar op een gegeven moment werd het gebruik van MDMA hiervoor verboden. Dat gebeurde niet in alle landen gelijktijdig. In Zwitserland bijvoorbeeld werd MDMA tot 1995 voor dit doel gebruikt. MDMA verdween uit de medische wereld, om later weer op te duiken als drug in het uitgaansleven.

In 1972 werd XTC voor het eerst als straatdrug gesignaleerd in de Verenigde Staten. Al snel verspreidde het zich naar andere delen van de wereld en ongeveer tien jaar geleden kwam XTC in Nederland op de markt. In het begin werd het vooral in spirituele kringen gebruikt, later werd XTC steeds bekender als partydrug. Vaak wordt dat geassocieerd met houseparty's en andere grootschalige evenementen, maar XTC wordt ook buiten het uitgaansleven gebruikt.

Eigenlijk zou de liefdesdrug MPT (spreek uit: empathy) gaan heten, vanwege het versterkte inlevingsgevoel in andere mensen dat je krijgt als je XTC gebruikt.
Maar om de drug een flitsender en minder braaf aanzien te geven werd de naam veranderd in XTC.

Bron: Jellinek Vraag en Antwoord