Gastenboek | Downloads | Links | Contact
Aanmelden
Afdrukken Afdrukken

Soepel door XTC

Zes jaar geleden kreeg de Britse stuntman Tim Lawrence te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft, een aandoening die langzaam maar zeker zijn hele lichaam verstijft. Vier jaar geleden ontdekte hij bij toeval dat de drug XTC zijn symptomen aanzienlijk verlicht. Onderzoek aan zijdeaapjes lijkt Tim Lawrence nu gelijk te geven.

Tim Lawrence
Tim Lawrence

Tim Lawrence was stuntman in grote Engelse dramaproducties en Hollywoodfilms als Braveheart. Hij leidde een uiterst actief bestaan, deed aan parachutespringen en atletiek. Op zijn 34e kreeg hij te horen dat hij de ziekte van Parkinson had, een ziekte die doorgaans mensen op veel hogere leeftijd treft. De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening die gepaard gaat met voortschrijdende stoornissen in de motoriek. De bekendste verschijnselen zijn beven, stijfheid en bewegingstraagheid. De ziekte ontstaat doordat zenuwcellen in de substantia nigra, een gebiedje in de middenhersenen, afsterven. Daardoor ontstaat er een tekort aan de boodschapperstof dopamine, een neurotransmitter die een rol speelt bij het vloeiend verlopen van bewegingen.

De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Er zijn alleen medicijnen die de symptomen van de ziekte tijdelijk verminderen. Tim Lawrence slikte al jaren het medicijn L-dopa of Levodopa, het oudste en belangrijkste middel bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Levodopa, in de wandeling dopa genoemd, is een stof die nauw verwant is aan dopamine. In de hersenen wordt levodopa omgezet in dopamine, zodat het dopaminetekort iets wordt aangevuld De introductie van levodopa als medicijn, zo'n dertig jaar geleden, betekende een geweldige vooruitgang in de behandeling van Parkinson-patiŽnten. Een nadeel van het middel is dat de werking ervan in de loop der tijd afneemt. Daarnaast treedt er bij het gebruik van L-dopa op den duur een oncontroleerbare overbeweeglijkheid op, waardoor het Tim Lawrence bijvoorbeeld de grootste moeite kost om zijn thee Ūn het kopje te schenken en niet ernaast.

Vier jaar geleden ontdekte Tim bij toeval dat de drug XTC zijn symptomen aanzienlijk verlicht. In de Britse documentaire Ecstasy and Agony, in Nederland uitgezonden bij de VPRO en op Discovery Channel, was te zien hoe hij, anderhalf uur na inname van de drug, met het grootste gemak van de wereld gymnastiekoefeningen uitvoerde, soepel en vloeiend alsof er niets met hem aan de hand was.

Parkinson-onderzoekers van de universiteit van Manchester besloten de claims van Tim Lawrence nader te onderzoeken. Onderzoek bij menselijke proefpersonen was uitgesloten vanwege de schadelijke effecten van ecstasy. De onderzoekers bestudeerden daarom het effect van de drug in zijde-aapjes. Zes zijde-aapjes kregen allereerst een chemische stof toegediend die de dopamineproducerende zenuwcellen vernietigde, zodat ze alle verschijnselen van de ziekte van Parkinson kregen. Daarna werden de aapjes behandeld met een dagelijkse dosis L-dopa. Na verloop van tijd kregen de aapjes last van dezelfde bijverschijnselen als Tim Lawrence: ongecontroleerde bewegingen waardoor hun armen en benen alle kanten op fladderden. Op dat moment kregen de aapjes hun XTC-pilletje. De effecten bleken dramatisch. Binnen zes uur bewogen de aapjes zich weer zo goed als normaal. Nog maar vijftien procent van de tijd waren de ongecontroleerde bewegingen zichtbaar.

"Het resultaat verraste ons zeer", aldus Jon Brotchie, een van de onderzoekers, op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience in Florida. De onderzoekers vermoeden dat de invloed van XTC op zenuwcellen die serotonine, een ander boodschappermolecuul in de hersenen, produceren een rol speelt. Langdurig gebruik van L-dopa zou de serotonine-producerende neuronen uitputten, en door een XTC-pilletje krijgt het serotonine-systeem een enorme boost.

Vervolgonderzoek met menselijke proefpersonen is, wegens de schadelijke effecten van XTC, nog steeds uitgesloten. Langdurig XTC-gebruik leidt juist tot schade aan de serotonine-producerende zenuwen. Uit recent onderzoek volgt bovendien dat XTC-gebruik ook schade aan de dopamine-producerende zenuwcellen veroorzaakt, precies het soort schade dat symptomen van de ziekte van Parkinson veroorzaakt. De onderzoekers raden patiŽnten dan ook af om op eigen houtje te gaan experimenteren.

Bron: Noorderlicht


Meer informatie

- BBC's Horizon: Onder meer het volledige transcript van de uitzending Ectasy and Agony, waarin Tim Lawrence onder invloed van XTC salto's maakt in het gymnastieklokaal.
- Parkinsite: de website van de Parkinson PatiŽnten Vereniging